FAQs
frequently asked questions
Veelgestelde vragen over een laadpaal aanschaffen
Voor het aanschaffen van een laadpaal thuis, kun je helaas geen gebruik maken van subsidies. Wel zijn er subsidies/regelingen om het gebruik van een elektrische auto te stimuleren.
Jazeker kan dat! Er zijn zelfs laadpalen die bij het laden kunnen kijken of er op dat moment eigen opgewekte zonne-energie beschikbaar is. Met het gebruik van een laadpaal gaat je stroomverbruik wel flink omhoog. Als je dus volledig wilt laden op je eigen zonne-energie, heb je wellicht extra zonnepanelen nodig.
Nadat je de keuze voor een laadpaal hebt gemaakt, moet deze uiteraard ook geïnstalleerd wordt. Onze partner 50five verzorgt de installatie bij jouw thuis. Een gecertificeerd installateur komt bij je langs en zorgt ervoor dat je laadpaal veilig geplaatst wordt. Zo kun jij straks zorgeloos jouw elektrische auto opladen. Benieuwd wat er komt kijken bij de installatie van je laadpaal? We leggen het graag aan je uit.
Zo werkt een laadpaal-installatie
Als elektrisch rijder wil je de accu van jouw auto zo veilig mogelijk, zo snel mogelijk, en bovenal zo goedkoop mogelijk opladen. Wanneer je jouw auto bij een openbaar oplaadpunt laadt, betaal je niet alleen voor de geleverde elektriciteit, maar ook een extra tarief aan de aanbieder van het laadpunt. Het is daarom op lange termijn voordeliger om thuis een laadpunt te laten installeren. Bovendien kun je dan laden wanneer het jou uitkomt, zoals ’s nachts of in het weekend, en is er altijd een laadstation beschikbaar.
Hierom kiezen steeds meer consumenten én bedrijven ervoor om een of meerdere eigen laadstations aan te schaffen. De meesten kiezen hierbij voor installatie door een professional, maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. We vertellen je graag meer over beide opties.
De veiligste en snelste manier om jouw elektrische auto op te laden is met een daarvoor bedoeld laadstation. Een laadpunt is een elektrische installatie die gebruikmaakt van relatief hoge spanning en stroomsterkte. Het kan daarom gevaarlijk zijn om zonder voorkennis zelf een laadpaal te installeren. Ga alleen zelf aan de slag als jij hier ervaring mee hebt en weet wat je doet.
Naast het trekken van kabels en het aansluiten van het laadstation, moeten er aanpassingen worden gemaakt in de meterkast. Hiervoor zijn verschillende certificeringen nodig. Je kunt een oplaadpunt daarom het beste laten installeren door een gecertificeerd installateur.
1 Meterkast voorbereiden
De installateur maakt een nieuwe groep in de meterkast. Hij trekt de kabel van de meterkast naar de plek van het laadstation.
2 Graven en boren
Er wordt een gleuf gegraven om de kabel in te leggen. Moet de kabel onder bestrating door, dan leggen we dit weer netjes terug.
3 De lader plaatsen
Op de gewenste locatie plaatst de installateur de laadpaal. Hij graaft een kuil voor een paal of boort gaten als je een lader aan de muur krijgt.
4 Testen en activeren
Uiteraard testen we of de laadpaal goed werkt. Ook krijg je uitleg over hoe het laadstation werkt. Je moet de lader nog wel zelf activeren.
5 Ondersteuning en onderhoud
Een laadpaal heeft eigenlijk nooit onderhoud nodig. Mocht er wel wat zijn, dan kun je altijd terecht bij onze specialisten.
Wanneer je bij pd-SOLAR een laadstation inclusief installatie bestelt, komt een gecertificeerde installateur het laadpunt installeren. Het laadpunt wordt direct aangesloten op de meterkast van jouw woning of bedrijfspand. In de meterkast plaatst de installateur een aardlekautomaat en legt hij een nieuwe groep aan. Dit is om het stroomnet in jouw huis te beschermen tegen overbelasting.
Nadat de installateur de meterkast heeft klaargemaakt, boort hij door de muur of vloer zodat er kabels van de meterkast naar buiten getrokken kunnen worden. Deze kabels gaan rechtstreeks naar het laadstation en worden eventueel buitenshuis ingegraven.
Het is dan tijd om de laadpaal in bedrijf te stellen. Onze installateur plaatst de laadpaal op de door jou gewenste plek en sluit de kabels aan op het laadstation. Wanneer de oplader is geplaatst en verbonden is, zal de installateur samen met jou de werking van de laadpaal controleren.
Je kunt er ook voor kiezen om zelf jouw laadpaal te installeren. Het is daarbij wel belangrijk dat je goed weet wat je doet. Je gaat namelijk aanpassingen doen in je meterkast en je krijgt daardoor met relatief hoge spanning en stroomster
Laat ons de installatie verzorgen, dan hoef jij maar met 3 dingen rekening te houden. De installateur doet de rest!
- Zorg ervoor dat jij thuis bent op de dag van de installatie
- Maak ruimtes waar geboord en gegraven moet worden vrij
- Zorg dat de meterkast toegankelijk is
Binnen een dag is de laadpaal geïnstalleerd en klaar voor gebruik. De installateurs geven jou nog een korte uitleg over de werking van de laadpaal. Daarna kun jij direct beginnen met laden.
De kosten van het installeren van een laadpaal is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
- Een 1-fase of 3-fasenaansluiting;
- De afstand tussen meterkast en laadpaal;
- Bevestiging van het laadstation, aan de wand of op een paal;
- Extra werkzaamheden, zoals de laadpaal verbinden met een netwerk.
De kosten van installatie van een laadpaal kunnen daardoor erg uiteenlopen. Bovenop de installatiekosten komt uiteraard ook nog de aanschaf van het laadstation zelf en eventuele aanvullende accessoires. Die prijs is dan weer afhankelijk van de specificaties van jouw auto en jouw wensen met betrekking tot connectiviteit en (toekomstig) laadvermogen. Denk aan zaken zoals dynamic load balancing, backoffice met inzicht in laadbeurten, apps en automatische facturering. Verschillende laadstations en uitvoeringen bieden namelijk verscheidene slimme functies.
Quick Setup in 1 Minute!
- Tailored consultation at your location
- Installation completed in 3 weeks
- No initial payments